Choroby serca dieta
Właściwa dieta odgrywa bardzo ważną rolę zarówno w profilaktyce chorób serca, jak i jako uzupełnienie ich leczenia. Zmiana nawyków żywieniowych może znacząco poprawić stan zdrowia, nie tylko poprzez redukcję masy ciała (gdyż, jak wiadomo, otyłość często bywa jedną z przyczyn choróbu układu krążenia), ale też redukcję nadciśnienia, zmniejszenie poziomu cholesterolu…Dieta dla zdrowego serca powinna dostarczać niezbędnych dla organizmu składników odżywczych i jednocześnie – eliminować z jadłospisu te, które są szkodliwe.
Wśród produktów, których chorzy powinni unikać ,znajdują się: sól, tłuste mięso, tłusty nabiał, żółtka jaj, podroby, produkty przetworzone,
obfitujące w konserwanty (ciastka, krakersy, chipsy, pakowane wędliny), sosy na bazie majonezu, produkty „doprawiane” glutaminianem sodu. Alkohol – warto ograniczyć, gdyż o ile w niewielkich dawkach może korzystnie wpływać na pracę serca, to jego nadużywanie zdecydowanie nie pomaga. Co zatem powinno stanowić podstawę diety? Przede wszystkim węglowodany złożone i błonnik (zawarte na przykład w pełnoziarnistym pieczywie, grubych kaszach, brązowym ryżu, makaronie razowym, płatkach owsianych). Niezbędne są też świeże warzywa – szczególnie zielone liściaste, strączkowe, i owoce (będące bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, witamin, flawanoidów), które można spożywać także w postaci soków (najlepiej niesłodzonych), chudy nabiał (najważniejsze źródło wapnia, wspomaga utrzymaniu prawidłowej wagi, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej). Zalecane jest spożywanie minimum 2 razy w tygodniu tłustych ryb morskich, takich jak tuńczyk, śledź czy łosoś – o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 (ryby można zastąpić siemieniem lnianym – jeśli z jakichś względów nie możemy lub nie chcemy ich jeść). Ponad to warto okazjonalnie sięgać po orzechy – zawierające duże ilości magnezu. A także wypijać codziennie co najmniej 1,5 litra płynów. Jeżeli czujemy, iż może nas dotyczyć niedobór witamin i minerałów – warto zdecydować się na przyjmowanie suplementów. Szczególnie ważne sa witaminy C i E oraz beta-karoten, ograniczają one bowiem działanie wolnych rodników (przyczyniające się do rozwoju miażdżycy). Warto również kontrolować poziom takich minerałów jak sód, potas, magnez, selen oraz chrom. Niedobór potasu może powodować bowiem zaburzenia rytmu serca (tymczasem pierwiastek ten jest obecny w pomidorach, orzechach i warzywach strączkowych).