Zdrowa dieta chroni serce
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_874,h_581/https://chronserce.pl/wp-content/uploads/2013/02/120-F2IQQR4RV3.jpg)
Nie istnieje cudowna receptura na wieczną młodość, czy doskonałą kondycję. Wystarczy jednak na stale wprowadzić do swojego życia kilka zdrowych zasad żywienia, by móc cieszyć się lepszym samopoczuciem i wyświadczyć przysługę własnemu sercu.
Otyłość to problem współczesnej cywilizacji. Od zawsze istnieli ludzie bardzo szczupli i nieco tężsi, jednak tak wielu skrajnych przypadków chorobliwej nadwagi historia nie odnotowała nigdy wcześniej. Teoretycznie już dzieci w szkole uczone są, że cholesterol szkodzi sercu, a spożywanie zbyt często tłustych posiłków to nie tylko nieestetyczny wygląd, ale i problemy zdrowotne. Patrząc na liczbę miłośników fast foodów i stałych bywalców restauracji serwujących szybkie dania, można pomyśleć, że nikt nieszczęsnego cholesterolu już nie pamięta. Na domiar złego, żyjąc w ciągłym biegu wiele osób rezygnuje ze śniadań, spożywa tylko jeden obfity posiłek dziennie i często nadużywa kawy lub innych napojów energetycznych. Do zmiany tak niezdrowych nawyków żywieniowych zmusza dopiero choroba lub podwyższone ryzyko wystąpienia schorzeń, będących następstwem źle prowadzonej diety.
W trosce o własne serce, lepszą kondycję i zgrabną sylwetkę, warto zastosować kilka prostych zasad:
• nie zapominaj o pełnowartościowym śniadaniu, które pobudza organizm do wydajniejszej pracy i skutecznie zapobiega napadom tzw. wilczego głodu,
• staraj się spożywać małe, ale częste posiłki (3-5 w ciągu dnia),
• pij dużo wody mineralnej (ok. 1,5 litra dziennie), najlepiej bogatej w magnez, potas i wapń,
• nie nadużywaj kawy oraz innych napojów energetyzujących, lepiej wybrać herbatki ziołowe o podobnym działaniu,
• unikaj fast foodów i gotowych produktów garmażeryjnych, postaraj się samodzielnie przygotować pełnowartościowy posiłek ze świeżych składników,
• zamiast słodyczy wybieraj bakalie, świeże owoce i warzywa,
• tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi, a także dodaj do swojej diety ryby (najlepiej morskie),
• postaraj się gotować na parze, co pozwala zachować wartość odżywczą produktów,
• unikaj soli i potraw mocno solonych, wybieraj przyprawy i zioła, które nadadzą smak każdemu daniu.