Zdrowa dieta chroni serce

Nie istnieje cudowna receptura na wieczną młodość, czy doskonałą kondycję. Wystarczy jednak na stale wprowadzić do swojego życia kilka zdrowych zasad żywienia, by móc cieszyć się lepszym samopoczuciem i wyświadczyć przysługę własnemu sercu.
Otyłość to problem współczesnej cywilizacji. Od zawsze istnieli ludzie bardzo szczupli i nieco tężsi, jednak tak wielu skrajnych przypadków chorobliwej nadwagi historia nie odnotowała nigdy wcześniej. Teoretycznie już dzieci w szkole uczone są, że cholesterol szkodzi sercu, a spożywanie zbyt często tłustych posiłków to nie tylko nieestetyczny wygląd, ale i problemy zdrowotne. Patrząc na liczbę miłośników fast foodów i stałych bywalców restauracji serwujących szybkie dania, można pomyśleć, że nikt nieszczęsnego cholesterolu już nie pamięta. Na domiar złego, żyjąc w ciągłym biegu wiele osób rezygnuje ze śniadań, spożywa tylko jeden obfity posiłek dziennie i często nadużywa kawy lub innych napojów energetycznych. Do zmiany tak niezdrowych nawyków żywieniowych zmusza dopiero choroba lub podwyższone ryzyko wystąpienia schorzeń, będących następstwem źle prowadzonej diety.
W trosce o własne serce, lepszą kondycję i zgrabną sylwetkę, warto zastosować kilka prostych zasad:
• nie zapominaj o pełnowartościowym śniadaniu, które pobudza organizm do wydajniejszej pracy i skutecznie zapobiega napadom tzw. wilczego głodu,
• staraj się spożywać małe, ale częste posiłki (3-5 w ciągu dnia),
• pij dużo wody mineralnej (ok. 1,5 litra dziennie), najlepiej bogatej w magnez, potas i wapń,
• nie nadużywaj kawy oraz innych napojów energetyzujących, lepiej wybrać herbatki ziołowe o podobnym działaniu,
• unikaj fast foodów i gotowych produktów garmażeryjnych, postaraj się samodzielnie przygotować pełnowartościowy posiłek ze świeżych składników,
• zamiast słodyczy wybieraj bakalie, świeże owoce i warzywa,
• tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi, a także dodaj do swojej diety ryby (najlepiej morskie),
• postaraj się gotować na parze, co pozwala zachować wartość odżywczą produktów,
• unikaj soli i potraw mocno solonych, wybieraj przyprawy i zioła, które nadadzą smak każdemu daniu.

PODZIEL SIĘ: