Dieta dla sercowców

Dieta dla sercowców powinna być lekka i dostarczać niezbyt dużo kalorii. W przypadku osób z nadwagą konieczne jest zredukowanie masy ciała do prawidłowego poziomu. Bardzo ważne jest zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów zwierzęcych – znacznie podwyższają one poziom cholesterolu i mogą powodować nadwagę. Aby zmniejszyć nadciśnienie, konieczna jest rezygnacja z soli w każdej postaci.

Błonnik i kwasy omega 3.

Walka z cholesterolem powinna polegać nie tylko na rezygnacji z jedzenia tłuszczów zwierzęcych, ale także na zwiększeniu podaży kwasów omega 3. Bezkarnie można jeść tłuste ryby oraz oleje roślinne z pierwszego tłoczenia – zwłaszcza olej lniany i oliwę z oliwek. Błonnik to kolejny składnik naszej diety, którego nie powinno zabraknąć przy diecie w chorobach serca. Błonnik sprawia, że cholesterol z pożywienia jest usuwany razem z treścią pokarmową. Warzywa i owoce należy spożywać do każdego posiłku, podobnie jak produkty pełnoziarniste. Wskazane są także orzechy oraz warzywa strączkowe, zjadane mniej więcej pięć razy w tygodniu.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 419 820
© Copyright Chroń serce 2020