Serce a cholesterol

Serce nie lubi wielu rzeczy – otyłości, braku wysiłku fizycznego, palenia papierosów. Najpoważniejszym grzechem w stosunku do naszej pompy, jest zbyt duży poziom cholesterolu LDL. W normalnych warunkach cholesterol nie powinien przekraczać dwustu miligramów na decylitr. Czasem poziom cholesterolu jest wyższy, a gdy tak się stanie, serce zaczyna funkcjonować w sposób nieprawidłowy.

Zbawienny błonnik.

Wzrasta wtedy znacznie ryzyko zawału. Płytki, które tworzy cholesterol w naszych naczyniach wieńcowych to tykająca bomba zegarowa. Jeśli dojdzie do całkowitego zatkania światła naczynia krwionośnego, dochodzi do zawału. Nawet przed zawałem serce jest bardzo osłabione – otrzymuje bardzo mało tlenu i łatwo się męczy. Aby zmniejszyć poziom cholesterolu, warto zmienić dietę na roślinną. Błonnik zawarty w warzywach i kaszach sprawia, że nadmiar cholesterolu dostarczany z pożywieniem jest wydalany. Konieczne jest ograniczenie ilości mięsa, gdyż tłuste, smażone potrawy dostarczają niezwykle dużą dawkę cholesterolu.

PODZIEL SIĘ: