Dieta a zdrowe serce

Choroby układu krążenia często nie dają o sobie znać. Atakują znienacka i nierzadko prowadzą do zawału czy udaru. Jak im zapobiegać?

Przeprowadzone badania wskazują, iż mamy ogromny wpływ na rozwój chorób układu krążenia. Profilaktyka jest w stanie ustrzec nas przed groźnymi przypadłościami. Ograniczają i eliminując czynniki zagrożenia, możemy cieszyć się zdrowym sercem.

Choroby układu krążenia a dieta

Niezwykle istotną rolę odgrywa codzienna dieta. Powinniśmy unikać produktów bogatych w tłuszcze nasycone, czyli smalcu, golonki itp. Jednocześnie zaleca się przyjmowanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje roślinne stanowią bogate źródło tych składników. Warto pamiętać, iż te dobroczynne elementy diety tracą swoją moc, gdy poddajemy je działaniu wysokiej temperatury. Gdy smażymy mięso na oleju słonecznikowym, powstają substancje rakotwórcze.

Dieta bogata w warzywa

W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć warzyw, zwłaszcza zielonych tj. brokuły, natki pietruszki. Wybierając owoce, warto zwracać uwagę na zawartość cukru. Banany i dojrzałe gruszki są niezwykle słodkie. Dietetycy polecają borówki, czarną porzeczkę i kwaśne jabłka. Tych ostatnich nie należy obierać ze skórki, ponieważ ten fragment owocu stanowi bogate źródło antyoksydantów.

Ryby morskie a profilaktyka chorób serca

W jadłospisie powinny znaleźć się ryby morskie tj. łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki. Stanowią one źródło kwasów omega 3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce zawału serca.

Błonnik a ryzyko miażdżycy

Osoby, którym pragną ustrzec się przed chorobami krążenia, często unikają pieczywa i makaronów. Wprawdzie biała mąka nie służy naszemu organizmowi, ale produkty pełnoziarniste pozwalają cieszyć się zdrowiem. Zawarty w nich błonnik obniża poziom cholesterolu i tym samym zapobiega powstawaniu płytek miażdżycowych.

Dieta pełni niezwykle istotną rolę w profilaktyce chorób krążenia. Niektóre produkty zwiększają ryzyko miażdżycy i zawału, podczas gdy inne je redukują.

PODZIEL SIĘ: