Witaminy na zdrowe serce
Serce mamy tylko jedno, więc powinniśmy o nie dbać. Witaminy na zdrowe serce pomogą w utrzymaniu prawidłowej pracy naszego organizmu.
Bijące serce
Serce jest naszym centralnym narządem. Zbudowane z mięśni, pompuje naszą krew, co umożliwia funkcjonowanie całego organizmu i co za tym idzie, życia. Zatrzymanie akcji serca może zakończyć się tragicznie – śmiercią pacjenta. Ludzkie serce zaczyna bić już w łonie matki, w 21 dniu od poczęcia dziecka. Ogromny problem stanowią choroby i wady serca. W najtrudniejszych przypadkach istnieje możliwość przeszczepu tego organu, co w Polsce zapoczątkował nieżyjący już profesor Zbigniew Religa. To on otworzył ścieżkę lekarzom i szansę na dłuższe życie wielu osób chorych na serce.
Witaminy na serce
Witaminy i wszelkiego rodzaju mikroelementy są niezbędnymi składnikami w prawidłowej diecie człowieka. Takie substancje mogą wzmocnić organizm, zapobiegając rozwojowi różnych chorób. Brak składników mineralnych przyczynia się do powstawania dolegliwości, dlatego ważna jest odpowiednia suplementacja. Wśród dużej ilości witamin znajdziemy także te, które korzystnie działają na nasze serce.
Witamina B1
Witamina B1, inaczej zwana tiaminą jest związkiem należącym do amin. Rozpuszcza się w wodzie i bierze udział w przemianie węglowodanów. Przyspiesza gojenie się ran i uśmierza ból. Niedobór tej witaminy przyczynia się do niewydolności krążenia, przyspieszonej akcji serca oraz powiększenia tego organu. Zbyt duża ilość witaminy B1 może skutkować zaburzeniami rytmu serca. Odżywczy składnik znajdziemy w produktach zbożowych, owocach i roślinach strączkowych.
Witamina B6
Witamina B6 to kolejna z grupy B, która pozytywnie działa na ludzkie serce. Ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni czy pracę całego serca. Skutkiem niedoboru witaminy B6 może być choroby niedokrwiennej serca. Źródłem tej witaminy są m.in. ziemniaki i ryby.
Witamina E
Witamina E jest antyoksydantem. Pomaga dostarczać składniki odżywcze do komórek. Jest wykorzystywana w leczeniu chorób serca i miażdżycy. Jej brak w organizmie prowadzi do niedokrwistości i zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, migdałach oraz zielonych warzywach.
Katarzyna Antos