Profilaktyka zawału serca
Zawał serca jest przez wiele osób traktowany jako poważne ostrzeżenie, które mówi, że coś trzeba zmienić w stylu życia. Zawał może doprowadzić do śmierci chorego, dlatego o wiele lepiej jest mu zapobiegać, niż prowadzić po nim rehabilitację. Niezwykle ważną kwestią w profilaktyce zawału jest utrzymanie poziomu cholesterolu na właściwym poziomie.
Odpowiednia dieta, ruch.
Bez udziału diety będzie to bardzo trudne. Dieta powinna włączać dużą ilość kwasów omega 3 – na przykład w formie ryb lub oleju lnianego. Sól jest niewskazana, w uwagi na to, że prowadzi do wzrostu ciśnienia. Tłuszcze zwierzęce podwyższają poziom cholesterolu, dlatego należy je wyeliminować z diety, podobnie jest z pokarmami typu fast-food. Niektóre badania wskazują na dobroczynne działanie czerwonego wina, jako środka,który chroni przez zawałem serca. Nie wolno z nim przesadzać. W wielu przypadkach wskazany jest umiarkowany ruch, dostosowany do stanu zdrowia chorego, może być nim na przykład spacer. Wszelkie ćwiczenia osoba chora na serce powinna konsultować z lekarzem.